Heb jij een duidelijk beeld van wat je echt wilt met je leven?

Veel mensen lopen door het leven alsof ze op de lopende band staan. Elk uur van de week worden hun acties gestuurd door het ritme van de band. Opstaan, eten en aankleden, naar het werk toe, je taken doen en weer gaan slapen. Dit regime vijf keer en als de band in het weekeind dan even stilstaat, moet er vooral uitgerust worden. Iemand heeft de band ooit aangezet, maar niemand weet meer waarom. Degene die op de band loopt al helemaal niet. Hij loopt gewoon, omdat de band nu eenmaal aan staat. Dit hoeft niet zo te zijn. In deze serie artikelen ga ik het hebben over het stellen en het halen van doelen. Op die manier kun je van de lopende band afstappen en zelf bepalen waar je levenspad jou brengt.

Ik vind het belangrijk om niet de zoveelste te zijn die zegt dat je het leven volledig in eigen hand hebt. Dat is duidelijk niet waar. Sommige omstandigheden en andere mensen hebben we niet helemaal in de hand. We kunnen echter wel bijdragen aan ons eigen succes. Iemand die zijn lot volledig in de handen van anderen stelt, maakt nauwelijks kans om het ver te schoppen. Terwijl degene die zelf actie onderneemt en zelfdiscipline toont, zijn kansen op het bereiken van zijn doelen aanzienlijk groter maakt. Let wel: dat is iets anders dan dat je ze gegarandeerd haalt. Helaas is dat niet de manier waarop het in het leven werkt.

Begin met je einddoelen

Nu dat uit de weg is, kan ik beginnen over het stellen van persoonlijke doelen. De eerste stap in dit proces is het belangrijkst: wat wil je precies met je leven? Dit is het hoogste niveau van doelen stellen, waar het uiteindelijk allemaal om draait. Veel mensen beginnen veel lager in de hiërarchie. Ze zeggen: “ik wil afvallen” of “ik wil rijk worden”. De achterliggende vragen blijven dan onbeantwoord: waarom wil je afvallen en waarom wil je rijk worden? Wil je rijk worden omdat je iets speciaals wilt kopen of wil je het omdat dan aanzien krijgt? Wil je afvallen omdat je dan makkelijker een partner kunt krijgen, of wil je afvallen om langer te leven zodat je nog kunt meemaken dat je kleinkinderen krijgt?

Het is van groot belang om deze “uiteindelijke” of “grote” doelen helder voor je geest te hebben. Ze zorgen er namelijk voor dat je gemotiveerd bent en blijft. Wie bijvoorbeeld wil bezuinigen, zal snel weer een kleine uitgave doen. Die paar euro maken immers niet uit en geld moet toch rollen? Wie echter het beeld van een prachtig sportauto op zijn portemonnee heeft geplakt, zal minder snel geld uitgeven. Elke euro die uitgegeven wordt, is er één minder voor de sportauto.

De begrafenismethode

Hoe kom je nu te weten wat voor jou belangrijk is? Eén manier om dit te bereiken noemen we de begrafenismethode. Hierover zal ik later nog eens een meer uitgebreid artikel schrijven. Het principe achter deze methode is al heel oud en binnen de psychhologie wordt er tegenwoordig ook wetenschappelijke ondersteuning voor gevonden. Is het je wel eens opgevallen dat mensen die in contact komen met de dood, ineens ingrijpend kunnen veranderen? Wie iemand in zijn naaste omgeving verliest, haalt daaruit bijvoorbeeld de kracht om subiet te stoppen met roken. Als we aan onze dood herinnerd worden, beseffen we ons hoe weinig tijd er nog maar over schiet. Op dat moment worden onze doelen ineens helder en beseffen we ons wat echt belangrijk is in het leven. Om dit proces na te bootsen, kun je net doen alsof je moet speechen op je eigen begrafenis. Hoe zou je graag herinnerd worden, welke woorden wil je dat mensen over je spreken? Wil je herinnerd worden als een goede moeder, een zakenvrouw of als een briljant wetenschapper? Wie zich hier in inleeft, zal merken dat de “uiteindelijke” of “grote” doelen vanzelf duidelijk worden.

Wie dit doet, komt er snel genoeg achter wat belangrijk, en wat achtergrondruis is. Bezittingen en status worden bijvoorbeeld bijna nooit genoemd. Imelda Marcos, de vrouw van de vroegere Philipijnse president, leeft voort in onze herinneringen als de vrouw die duizenden schoenen bezat en dat is voor weinigen een benijdenswaardig lot. We willen eerder werkelijk iets bijdragen en onze kwaliteiten zo goed mogelijk benutten bij het ontwikkelen van iets dat de moeite waard is. Het schrijven van een begrafenisrede is een goede methode om een stapje terug te doen en los te komen van de waan van de dag.

In het volgende artikel zal het gaan over het stellen van doelen. Veel mensen maken hier fouten mee, waardoor ze wel moeten falen in het bereiken van hun doelen. Dit is gemakkelijk te voorkomen, door heldere, duidelijke doelen te formuleren. In het artikel daarna zal ik bekijken hoe je er voor kunt zorgen dat je de doelen van week tot week kunt blijven monitoren zodat je er niet alleen aan begint, maar ze ook volhoudt.

Persoonlijke doelen stellen en halen | Deel 1

Persoonlijke doelen stellen en halen| Deel 2

3 Comments

 • ruben schreef:

  Ik word hier zo blij van, zulke leerzame en heldere informatie te vinden.

 • Karin schreef:

  “Imelda Marcos, de vrouw van de vroegere Philipijnse (Filipijnse) president, leeft voort in onze herinneringen”.
  Voor velen best wel benijdenswaardig om na zoveel jaren door zovelen herinnerd te worden!

 • Robert Haringsma schreef:

  Hitler leeft ook in onze herinneringen voort. Waar je om herinnerd wordt, lijkt me belangrijker dan dat je herinnerd wordt.

Leave a Reply

captcha

Please enter the CAPTCHA text