Een outplacementtraject wordt ingezet voor medewerkers die de organisatie moeten verlaten. Een goed outplacementtraject is meer dan alleen het vinden van een nieuwe baan. In een dergelijk traject wordt gereflecteerd op de loopbaan tot nu toe, worden nieuwe plannen gesmeed en wordt de algehele employability versterkt.

Het instituut voor Positieve Psychologie biedt outplacementtrajecten die effectief en no-nonsense zijn waarbij we altijd voor de positieve insteek kiezen.

Outplacement

Je hebt te horen gekregen dat je werkgever en jij niet samen verder gaan. Dat kan als een behoorlijke klap komen. Je bent je zekerheid kwijt en twijfelt of je nog wel aan een nieuwe baan zult komen. Zeker in deze economie. Daarom wil je voortvarend op zoek gaan naar een baan die bij je past. Wij kunnen je helpen om inzichtelijk te maken wat jouw ideale baan is en hoe je die kunt krijgen.

Een outplacementtraject is niet simpelweg een sollicitatietraining. Het voeren van sollicitatiegesprekken en het schrijven van een goede brief zijn wel onderdeel van dit traject, maar het behelst veel meer. Ten eerste zijn veel mensen emotioneel aangeslagen door het verlies van hun baan. Het is belangrijk dat deze emoties een plaats krijgen voordat er met solliciteren gestart wordt.

Daarnaast liggen er twee fundamentele vragen ten grondslag aan het traject: wat wil ik en wat kan ik? Daarom is psychologische begeleiding belangrijk in de start van een outplacementtraject. Dit in combinatie met een praktische en doelgerichte benadering van de arbeidsmarkt.

Meer Informatie:

De inhoud

In eerste instantie besteden we aandacht aan je motivatie. Hoe sta je tegenover het verwerven van een nieuwe baan en hoe kijk je aan tegen de afwikkeling van je vorige contract. Eventuele schuldgevoelens en emoties als schaamte, woede en pessimisme pakken we aan voordat we de rest van het programma starten.

Daarna starten we de outplacement met een uitgebreide psychologische scan. Met een aantal vragenlijsten in combinatie met praktische opdrachten krijgen we helder welke baan aansluit op je krachten, kansen, kennis en kunde. We gebruiken hierbij ondermeer de door ons in samenwerking met de Rotterdam School of Management ontwikkelde krachtenvragenlijst.

Op basis van die analyse schrijven we de “rode draad” van je loopbaan tot dusverre. Die rode draad gebruiken we bij het vormgeven van je sollicitatiebrief en je CV.

Vervolgens gaan we beginnen met het benaderen van de arbeidsmarkt. We helpen je bij het benaderen van werving en selectiebureau’s, stellen een strategie op voor het bijhouden van vacaturesites en het inzetten van je netwerk. Daarnaast besteden we aandacht aan de mogelijkheid om als ondernemer te beginnen of combinaties van ondernemerschap en traditionele dienstverbanden vorm te geven.

Wat krijg je?

Baangarantie kunnen we niet leveren, al blijkt dat outplacement trajecten over het algemeen goede resultaten hebben. In ieder geval verlaat je het traject met:

  • een goed inzicht in je 4 K’s: krachten, kennis, kunde en kansen
  • een duidelijk verhaal over je loopbaan dat je kort en krachtig onder woorden kan brengen
  • een strategie voor het benaderen van de arbeidsmarkt die je zelfstandig kunt voortzetten
  • een positieve insteek en en zelfverzekerde presentatie tijdens sollicitatiegesprekken

De outplacementgesprekken duren steeds 1 uur en vinden zoveel mogelijk wekelijks plaats. Het solliciteren is een fulltime baan en tussen de afspraken door werk je dan ook volop zelfstandig door. Contact via de email is ondertussen altijd mogelijk.

Investering

Een outplacementtraject kan op twee verschillende manieren afgesloten worden. Er kan gefactureerd worden per uur, voor ons reguliere tarief van 200,- per uur. Daarnaast is het mogelijk om een traject voor 3 maanden af te sluiten dat bestaat uit wekelijkse coaching. Je investering is dan 2000,-. Over het algemeen worden deze trajecten door de werkgever vergoed, we kunnen je bijstaan in het onderhandelingsproces.

Een intakegesprek aanvragen gaat eenvoudigweg door contact met ons op te nemen via het formulier hieronder, via contact@ivpp.nl of op 0202604050. We nemen dan zo snel mogelijk contact op voor een vrijblijvend intakegesprek. In dit intakegesprek kun je kennis maken met je coach en bekijken we de mogelijkheden. Als je niet besluit om door te gaan is het gesprek gratis, als je wel doorgaat geldt het reguliere tarief.

Ik wil graag een vrijblijvend intakegesprek aanvragen:

 

Outplacement

Er zijn verschillende redenen om een werknemer een outplacementtraject aan te bieden. We noemen hier slechts enkele:

  • Het begeleiden van de werknemer na ontslag is een zaak van goed werkgeverschap.Uw mensen hebben veel voor uw succes betekend en nu wilt u ook goed voor hen zorgen.
  • Het geeft het juiste signaal aan de werknemers die blijven. Er wordt ook zorg voor hen gedragen nadat ze de organisatie verlaten.
  • Het zorgdragen voor de werknemer draagt ook bij aan de perceptie van uw organisatie. In het ideale geval blijven uw werknemers ook na ontslag een ambassadeur van uw organisatie.

 

Het Instituut voor Positieve Psychologie biedt outplacementtrajecten die effectief en efficiënt zijn en bovendien ook nog eens goed geprijsd zijn.

Als u advies nodig heeft bij het traject voorafgaand aan het ontslag, onderhouden we goede banden met NXT-chapter, die adviseren bij ontslag, verzuim en conflicten.

Wat krijg je?

De outplacementtrajecten van het IvPP zijn allemaal maatwerk. Na het vrijblijvende intakegesprek nemen we contact op met uw en brengen we een advies uit met betrekking tot de lengte van het traject. Dit is afhankelijk van de psychologische gesteldheid van de medewerker, zijn of haar mogelijkheden op de arbeidsmarkt en natuurlijk van uw budget. Op basis daarvan maken we een offerte.

In het outplacementtraject is er aandacht voor de psychologische gesteldheid van de medewerker. In veel gevallen is er sprake van rouw, gevoelens van schaamte en angst voor de toekomst. Het is vaak noodzakelijk om hier op in te spelen voordat we aan het zoeken naar de volgende baan beginnen.

Daarna starten we het traject met een uitgebreidde psychologische scan. Hierbij gebruiken we verschillende vragenlijsten, onder andere de Krachtenvragenlijst die door ons ontwikkeld is in samenwerking met de Rotterdam school of Management.

Op basis van die scan starten we de zoektocht naar een nieuwe functie. De kandidaat wordt begeleid bij het opstellen van een zoekstrategie, het gebruiken van social media, het opstellen van een goede brief en CV en vooral bij het netwerken.  Daarnaast besteden we zo nodig aandacht aan het ontwikkelen van de juiste sollicitatievaardigheden.

Waarom kiezen voor het IvPP

Wij zijn een jonge, frisse, resultaat gerichte partij. We richten ons op de oplossing en halen daarbij alles uit de kast wat nodig is. Onze trajecten zijn zoveel als mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en we onderhouden contact met een breed scala van experts binnen de verschillende universiteiten.

Maar geloof vooral de verhalen niet die we zelf op onze website schrijven en neem contact op, we komen het graag zelf vertellen.

Investering

Zoals gezegd zijn outplacementtrajecten maatwerk. Er kan gefactureerd worden per uur, voor ons reguliere tarief van 200,- per uur. Daarnaast is het mogelijk om een traject voor 3 maanden af te sluiten dat bestaat uit wekelijkse coaching. De investering is dan 2000,-. Over het algemeen maken we een offerte op basis van een vrijblijvend intakegesprek. Bij meerdere kandidaten is er over een staffelkorting altijd te spreken.

Contact

Zijn er vragen of wil je de mogelijkheden doorspreken? Neem dan contact op via het formulier hieronder, via contact@ivpp.nl of op 0202604050.

[contact-form-7 id=”2275″ title=”Contact”]

Ik wil graag meer informatie over een outplacementtraject:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We gaan zorgvuldig om met uw persoonlijke informatie. Lees hier meer over ons privacybeleid

Over outplacement

Meer informatie over onze outplacementtrajecten

Outplacementtraject

De outplacementtrajecten van het IvPP worden op maat gemaakt en kunnen van situatie tot situatie dus verschillen. Wel is er sprake van een aantal “bouwstenen” waaruit het traject bestaat. Die bouwstenen zullen we hieronder in het kort beschrijven.

Omgaan met Rouw

Ontslag krijgen is voor veel medewerkers een traumatische ervaring. Er spoelen veel gevoelens mee, zoals schaamte, het gevoel gefaald te hebben en boosheid tegenover de organisatie. Daarnaast spelen er gevoelens van angst en onzekerheid mee over de toekomst. Het is niet per se noodzakelijk dat al deze gevoelen opgelost worden voordat er met het solliciteren begonnen kan worden, maar het is wel belangrijk dat men hier mee om kan gaan.

Of dit onderdeel uitmaakt van een outplacementtraject, heeft vooral te maken met de redenen van ontslag en de omstandigheden. Ontslag maakt bij oudere werknemers meer los dan bij jongere werknemers en ontslagen worden bij je droombaan in vervelender dan ontslag bij een baan waar je maar weinig om geeft. In het intakegesprek kijken we hoe je tegen je ontslag aankijkt en op basis daarvan schatten we in hoeveel tijd we moeten besteden aan rouwverwerking.

Persoonlijkheidsanalyse

Als je wilt weten welke baan goed bij je past, moet je eerst weten wie jij eigenlijk precies bent. In de persoonlijkheidsanalyse gaan we aan de slag om dat helder te krijgen. Daarbij maken we gebruik van een aantal bestaande vragenlijsten in combinatie met een aantal vragenlijst die door onszelf ontwikkeld zijn.

De reguliere vragenlijsten richten zich vooral op je persoonlijkheid in het algemeen. Daarmee proberen we te ontdekken of je meer introvert bent of juist extravert en of je goed tegen stress kunt of het juist liever wat rustiger aan doet.

Met de door ons ontwikkelde krachtenvragenlijst proberen we te ontdekken wat je sterke punten zijn. Dit zijn de eigenschappen waar je energie van krijgt en waar je graag mee bezig bent. Deze benadering is specifiek voor het IvPP. We kiezen hiervoor omdat het ontwikkelen van je krachten volgens ons de beste resultaten geeft.

Nadat je de vragenlijsten hebt afgenomen, bespreken we de uitkomsten uitgebreid na. Het zal je in het sollicitatieproces namelijk ook helpen wanneer je een duidelijk beeld van je eigen vaardigheden en krachten kunt schetsen.

Loopbaaninventarisatie

In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garanties voor de toekomst. Toch wordt er in sollicitatieprocedures uitvoerig gekeken naar je CV. Wij willen je uitnodigen om dit ook te doen. We proberen dan om een antwoord te vinden op vragen zoals: wanneer was je het gelukkigst op je werk? Wat vond je absoluut niet leuk in de verschillende functies op je werk? Waar heb je nog wel eens heimwee aan en waar denk je met afschuw aan terug? Het beantwoorden van deze vragen kan je helpen om helder te krijgen waar je met je carrière naartoe wilt.

Wat je tot op heden gedaan hebt, hoeft natuurlijk niet te bepalen wat je in de toekomst gaat doen. Een inventarisatie van je loopbaan is dan ook niet bedoeld om je toekomst te bepalen. Het is eerder een methode om te ontdekken wat je kunt en waar je je op kunt laten voorstaan.

Zoekstrategie

Als je weet welke baan je wilt is de vraag hoe je daar gaat komen. Hoewel we meer manieren hebben om de arbeidsmarkt te benaderen, maken we zeker ook gebruik van vacatures die open staan. Om die vacatures op het spoor te komen is het handig om een duidelijke zoekstrategie te hebben.

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan inventariseren van vacaturesites, het aanschrijven van werving en selectiebureaus en het activeren van je netwerk. Alles om er voor te zorgen dat je het laaghangende fruit aan de vacatureboom niet over het hoofd ziet.